— Hírek/Információk —

Nemzetközi online konferencián mutatták be a készülő Felső-Tisza vidék klímastratégiájának sarokpontjait

Nemzetközi online konferenciát rendeztek a Kolozsvári Műszaki Egyetem szervezésében 2021. november 18 és 20 között a HUSKROUA határokon átívelő partnerség keretében létrehozott GeoSES projekt kapcsán. A katasztrófakockázat-kezelés és kockázatfigyelési megoldások című konferencián a projektben résztvevő magyar, szlovák, román és ukrán szakemberek mellett neves nemzetközi előadói gárda kapcsolódott a konferenciához, amelynek tanácsadó testületébe a világ elismert technológiai egyetemeinek szaktekintélyei kaptak meghívást.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat, mint a GeoSES projekt egyik magyarországi partnere az online esemény első napján mutatta be a projekt keretében elért eredményeit. Dr. Vass Róbert a projekt egyik hazai szakértője pedig ismertette a program keretében az önkormányzat által a Felső-Tisza vidékére vonatkozóan készülő klímastratégia alapvetéseit.

A konferencia workshopjain és szekció ülésein a résztvevők a legújabb műholdas talajmegfigyelési és térelemzési technológiákkal és módszerekkel ismerkedhettek meg. Az előadók pedig bemutatták, hogy ezen technológiák hogyan használhatóak hatékonyan a különböző természeti katasztrófahelyzetek előrejelzésében és nemzetközi együttműködéssel, a partnerek tudományos eredményeinek megosztásával, hogyan tudják még hatékonyabbá tenni ezt a közös munkát.


G.I.C. 2021. Nemzetközi Konferencia

Katasztrófakockázat-kezelés és kockázatfigyelési módszerek címmel a Kolozsvári Műszaki Egyetem szervezésében 2021. november 18-20 között nemzetközi konferenciát rendeznek. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat, mint a GeoSes projekt egyik magyarországi partnere a konferencia első napján ismerteti a projekt keretében létrehozott klímastratégia sarokpontjait. A konferencia részletes programja ide kattintva érhető el.

Az elmúlt évtizedekben a Kárpátok Eurorégiójában gyakoribbá váltak az ökológiai katasztrófák. A földfelszín megfigyelt deformációival (a közelmúlt geotektonikus mozgásaival, földcsuszamlásokkal) rendelkező területei viszonylag sűrűn lakott területeken, ipari, mezőgazdasági, városi rekreációs területeken és értékes természetvédelmi tájakon...

A megyei önkormányzat is oroszlánrészt vállalt az éghajlatváltozás hatásainak csökkentésében

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat is részese annak a Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna összefogásával megvalósuló, Határon Átnyúló Együttműködési Programnak, melynek célja az éghajlatváltozás okozta társadalmi és gazdasági veszteségek, valamint az emberi egészségre és az életre gyakorolt kockázatok csökkentése. A Megyei Önkormányzat egy, a térség egészére kiterjedő klímastratégia kidolgozását vállalta a projektben, melynek részleteiről Seszták Oszkár, a Megyei Közgyűlés elnöke adott tájékoztatást. (www.sunshinefm.hu)

Biztonságosabbá válhat a Felső-Tisza-vidéke egy nemzetközi összefogás eredményeként

A lezúduló árvizek, a természeti jelenségek és az emberi beavatkozások hatásait vizsgálja az a projekt, amelynek ismertetője szerdán zajlott a megyeházán. Az Ungvári Egyetem vezetésével a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat, a Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Kassai Egyetem, valamint a Kolozsvári Egyetem közösen a Felső-Tisza-vidékének geomorfológiai vizsgálatába kezdett. A kutatások eredményei a Tisza folyásának változására, illetve a felszínmozgások veszélyeire is felkészítik a hatóságokat. 

www.nyiregyhaza.hu

Segítség vész esetén

Területi vészjelző rendszer kidolgozásában vesz részt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat.

A nemzetközi együttműködéssel a megyei klímastratégiát terjesztik ki a határmenti régió egészére. A több országgal közös projekt célja, hogy a legfejlettebb technológiák segítségével például a Tisza-menti földcsuszamlásokat vagy más veszélyhelyzeteket tárjon fel. A szakemberek intézkedési tervet, valamint a felszínmozgásokat előrejelző internetes felületet is készítenek. www.kolcseytv.hu