A GeoSES projekt

2021.08.06

Az elmúlt évtizedekben a Kárpátok Eurorégiójában gyakoribbá váltak az ökológiai katasztrófák. A földfelszín megfigyelt deformációival (a közelmúlt geotektonikus mozgásaival, földcsuszamlásokkal) rendelkező területei viszonylag sűrűn lakott területeken, ipari, mezőgazdasági, városi rekreációs területeken és értékes természetvédelmi tájakon találhatók. 

Foto: MTI/H. Szabó Sándor
Foto: MTI/H. Szabó Sándor

A veszélyes folyamatok miatt a felületi elmozdulások tönkretehetik a földfelszínen található épületeket, veszélyeztethetik az emberek életét és vagyonát, és súlyosan károsíthatják a védett természeti értékeket.

A klímaváltozás miatt a régiót egyre inkább veszélyeztetik a hirtelen és erős meteorológiai események (heves esőzések, havazások, földcsuszamlások és iszapfolyamok), amelyek súlyos károkat okoznak a lakosság és a gazdaság számára. Fenyegető az aktív karsztképződés is, Aknaszlatina (Solotvyno) mellett előállhat olyan helyzet, hogy sós ásványvíz kerül a Tiszába.

A 2000-ben bekövetkezett tiszai ciánszennyeződés, amely súlyos károkat okozott a folyóban, még élénken él mindannyiunk emlékezetében, és arra emlékeztet, hogy minden helyzetre felkészülten és megfelelően kell tudnunk reagálni.

A projekt megvalósítása ezt a célt szolgálja. Megvalósulásával átfogó értékelés készül a térség fenyegetéseiről és kockázatairól. A HU-SK-RO-UA régió talajfelszínének alakváltozásainak megfigyelése,és a közelmúltbeli felületi deformációk átfogó elemzése, hozzásegíti a szakembereket, hogy részletes ismereteket szerezzenek a jelenlegi helyzetről, valamint, hogy azonosítani tudják a további kockázatokat (pl. földcsuszamlások, emelkedések, süllyedések) a legmodernebb műholdas technológiák (radar interferometria, CNSS) felhasználásával.

A projekt általános célja a társadalmi és gazdasági veszteségek, valamint az emberi egészségre és az életre gyakorolt ​​kockázatok csökkentése. A GeoSES olyan információkat és szolgáltatásokat fog nyújtani, amelyek segítenek azonosítani a vészhelyzeteket, ezáltal az itt élők időben kaphatnak figyelmeztetést, riasztást.