Sajtóközlemény - Projektzáró esemény 2022.12.13.


Klímastratégia - Elkészült a területi vészjelzőrendszer a határ menti régióban

Elkészült a klímastratégia, Magyarország, Szlovákia, Románia és Ukrajna határon átnyúló együttműködési programja.

A Felső-Tisza-vidék Területi vészjelző rendszerének kidolgozását közel 845 ezer euróval támogatta az unió. 2019 decemberében indult, majd két halasztás után idén december 31-én zárul. Kezdetben a COVID, legutóbb pedig az Ukrajnában dúló háború hátráltatta a szakembereket.

Forrás: Nyíregyházi Televízió https://www.youtube.com/watch?v=nEA1mRGziO4


— Sajtó —

A klímaváltozással kapcsolatban az aszály okozza a legnagyobb gondot

Négy ország - Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna - együttműködésével zajlik az a határon átnyúló együttműködési program melynek részeként elkészült a FELSŐ-TISZA-VIDÉK KLÍMASTRATÉGIA, amelynek bemutatóját és szakmai fórumát szerdán tartották Nyíregyházán. A szakmai találkozón elhangzott, hogy klímaváltozás hatásai ma már nem csak elméleti síkon foglalkoztatják a szakembereket, hanem sajnos kézzelfoghatóvá váltak a negatívumai. Ezek Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét az országos átlaghoz képest is nagyobb mértékben érik. Az évi középhőmérséklet az ország ezen részében nőtt a legintenzívebben az elmúlt évtizedekben. Ezek az okok és tendenciák egyértelműen megerősítik, hogy a klímaváltozás okozta hatásokkal és az azt kiváltó okokkal foglalkozni kell. Dr. Vass Róber, a GeoSES Projekt szakértője, egyetemi docens azt emelte ki, hogy térségünkben a legnagyobb gondot az aszály okozza, de a folyók szennyezése ellen is tenni kell.

Seszták Oszkár a Megyei Közgyűlés elnöke arról beszélt, hogy Szabolcs-Szatmár-Beregben már nem csak a tervezés, hanem a megvalósítási szakaszban is vannak programok, melyek a klímaváltozás okozta hatásokat mérsékelhetik.

Forrás: https://sunshinefm.hu/#!/pages/bejegyzes.php?id=121343


A klímaváltozás nem ismer határokat

A megyei önkormányzat klímastratégiáját határon túli tapasztalatokkal bővítik.

Hazánk Ukrajnával, Szlovákiával és Romániával közösen részt vesz egy határon átnyúló projektben, melynek részeként elkészült a Felső-Tisza-vidék klímastratégiája. A szakmai anyagot szerdán délelőtt mutatták be a megyei kormányhivatal környezetvédelmi, természetvédelmi és hulladékgazdálkodási főosztályának nyíregyházi épületében.

A fórum vendégeit először Seszták Oszkár köszöntötte. A megyei közgyűlés elnöke elmondta, a klímaváltozás már rég nem egy riogatásnak szánt megfoghatatlan dolog, hanem egy valós veszély, amit legutóbb most nyáron, az aszályos időszak során a saját bőrünkön is érezhettünk.
Seszták Oszkár beszélt az öntözés kérdésköréről is, kiemelve, hogy a Nyírség vízpótlása érdekében készül egy stratégiai és egy terv annak érdekében, hogy a lehető leghatékonyabban lehessen megtartani a Tisza vizét, és később, az aszályos időszakban öntözésre használni. A tervezési folyamat jelenleg is tart

- A klímaváltozás nem ismer határokat, ezért döntöttünk úgy, hogy a megyei klímastratégiánkat bővítjük, és mi is megosztjuk tapasztalatainkat másokkal, ahogy mi is meghallgatjuk a környező országok szakembereinek véleményét - fogalmazott a szerdai fórumon Seszták Oszkár.

Felidézte, nemrégiben egy hasonló konferencián járt Olaszországban, ahol egy helyi újságíró pont erről a projektről kérdezte, ebből is látszik, hogy a téma nemcsak lokális.

A megyei közgyűlés elnökének köszöntője után a szigorúan vett szakmaiság került az előtérbe, mikor is dr. Vass Róbert, a GeoSES projekt szakmai vezetője részletezte az eddigi tapasztalatokat.

A program során a szakemberek elkészítettek egy több mint 350 oldalból álló klímastratégiát, mely, többek közt, több átfogó intézkedési tervet is tartalmaz. A klímastratégia szerint a kitűzött megyei klímavédelmi célok létrehozásának alapvető feltétele a megfelelő intézményrendszer kialakítása. Ennek lehetséges megoldási módja egy Megyei Klímairoda létrehozása, illetve ennek finanszírozását biztosító Klímaalap biztosítása. A szervezet fő tevékenysége a szakmai támogatás, koordináció, és tanácsadás biztosítsa lenne.

A megye sajátos földrajzi elhelyezkedéséből adódóan (határos Szlovákiával, Ukrajnával és Romániával) határon átnyúló koordinációs szerepet tölthet egy térségi klímastratégia megvalósításában is. Az itt munkába álló klímareferens munkatársak tájékoztatni tudják az érintett célcsoportokat és egyéb érdeklődőket az aktuális teendőkről, az e témában elérhető pályázati forrásokról, valamint a jó gyakorlatok összegyűjtésével segítséget nyújthatnak az érintetteknek. A létrehozandó Klímaalap célja, hogy működtesse a Klímairodát, pénzügyi forrását biztosítson olyan kisebb volumenű tevékenységekhez, amelyeket sem nemzeti, sem közösségi források nem támogatnak. 

Forrás: https://www.szon.hu/helyi-kozelet/2022/11/a-klimavaltozas-nem-ismer-hatarokat-fotok


Készül a Felső-Tisza vidék klímastratégiája​-Nemzetközi online konferencián mutatták be a sarokpontokat.


Nemzetközi online konferenciát rendeztek a Kolozsvári Műszaki Egyetem szervezésében a HUSKROUA határokon átívelő partnerség keretében létrehozott GeoSES projektről. A katasztrófakockázat-kezelés és kockázatfigyelési megoldások című konferencián a projektben résztvevő magyar, szlovák, román és ukrán szakemberek mellett neves nemzetközi előadói gárda kapcsolódott a konferenciához, amelynek tanácsadó testületébe a világ elismert technológiai egyetemeinek szaktekintélyei kaptak meghívást.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat, mint a GeoSES projekt egyik magyarországi partnere az online esemény első napján mutatta be a projekt keretében elért eredményeit. Dr. Vass Róbert, a projekt egyik hazai szakértője pedig ismertette a program keretében az önkormányzat által a Felső-Tisza vidékére készülő klímastratégia alapvetéseit.

A konferencia workshopjain és szekcióülésein a résztvevők a legújabb műholdas talajmegfigyelési és térelemzési technológiákkal és módszerekkel ismerkedhettek meg. Az előadók pedig bemutatták, hogy ezen technológiák hogyan használhatóak hatékonyan a különböző természeti katasztrófahelyzetek előrejelzésében és nemzetközi együttműködéssel, a partnerek tudományos eredményeinek megosztásával, hogyan tudják még hatékonyabbá tenni ezt a közös munkát.

- FrissMédia -

https://frissmedia.hu/hir/keszul-a-felso-tisza-videk-klimastrategiaja/20082


Sajtómeghívó-2021.09.22.

Tisztelt Szerkesztőség!
Tisztelettel hívjuk meg a T. Szerkesztőséget a 2021. szeptember 22. (szerda) napján 9 órai kezdettel tartandó Bemutatkozik a GeoSES projekt című sajtótájékoztató eseményre. A sajtótájékoztatót tartja: Seszták Oszkár a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke. A sajtótájékoztatón részt vesz: Rozinka Zsolt szakértőA 2021.09.22.-én tartott Bemutatkozik a GeoSES Projekt című sajtótájékoztató sajtóanyaga